Отворена изложба „Здравље у чаши“

У петак 2. децембра у Галерији Музеја рудничко-таковског краја отворена је изложба „Здравље у чаши“ Завичајног музеја Врњачка Бања. Изложба и публикација „Здравље у чаши“ је заједнички рад музејског саветника археолога Јелене Боровић Димић и магистра ликовног уметника Благоја Димића и припремана је од резултата више пројеката и збирки.

Изложба обилује уметничким радовима, посудама које су кроз време коришћене за воду, а посебан акценат стављен је на збирку специфичног бањског мобилијара, бањских чаша. Специфичност ових чаша је била та да су биле градиране у милиметрима, па је бањски гост могао у чашу сипати тачно онолико воде колико му је бањски лекар преписао. Изложбу употпуњују панои са фотографијама познатих у Бањи до прве половине 20. века : Десанке Максимовић, Иве Андрића, Миће Поповића, Жанке Стокић и других.

Шта се променило у односу посетилаца према води, зашто смо некад поштовали изворе минералне воде и поклањали се води која нас је лечила а како је данас? Ауторка изложбе Јелена Боровић Димић уприличила је стручно вођење на отварању изложбе тако да је и сам наш сусрет добио потпуно нову димензију. Ову изузетно богату изложбу можете погледати до 15. јануара 2023. у Галерији нашег музеја.

X