Педагошка служба

Педагошка служба

Значајно место у раду Музеја рудничко-таковског краја заузимају интерактивни едукативни програми, посебно они који су намењени деци и омладини.

Педагошки рад у музеју се не састоји само од осмишљавања и организовања рада у музејским радионицама. Различитим облицима анимације,  приближава се појам и садржај музеја ширем кругу посетилаца. Осим едукације, ту су и  истраживање музејске публике, сарадња са образовним институцијама, публиковање  музејске литературе намењене деци, одржавање музејских радионица, припремање изложби дечјих радова, приређивање ретроспективних изложби свог рада, организација музејског фестивала, планирање, комуникација  и обавештавање. Најбројније су музејске радионице подељене по узрастима деце (узраст од 3- 5 година, предшколски узраст, ученици од I – IV, и ученици од V- VIII разреда основне школе), радионице за децу са сметњама у развоју, радионице са увођењем „трећег лица- госта радионице“, летње радионице, on-line радионице, радионице на енглеском језику, радионице које су више година понављане на захтев заинтересованих просветних радника, радионице у музејским манифестацијама.

Учешћем у музејским креативним радионицама доприноси се формирању вредносног система код деце, ширењу музејске културе, упознавању и популаризацији музејског наслеђа које се чува.

Оне унапређују музејски рад и приближавају га најмлађим посетиоцима за које се надамо де ће када одрасту бити не само посетиоци музеја, већ верна музејска публика. Педагошки рад наше установе чини и рад са публиком на нашим локацијама нарочито у Музеју Другог српског устанка у Такову, где се посетиоцима а нарочито дечјим екскурзијама, током календарске године приближава историја рудничко-таковског краја и прича о Другом српском устанку подигнутом у знаменитом селу Таково. Музеј је често домаћин многобројним општинским, војним делегацијама или је домаћин колегама из многобројних установа, института, школа, као и многим компанијама који своје пословне партнере и госте доводе управо у наш музеј где се баштини прошлост рудничко-таковског краја.

Педагошки рад:

Ирена Ђорђевић, виши кустос педагог

Весна Ћурчић, музејски едукатор

Никола Петаковић, водич

X