Изложба „Здравље у чаши“

Изложба  Завичајног музеја Врњачке Бање  „Здравље у чаши“ ауторке Јелене Боровић Димић и коаутора Благоја Димића биће отворена у Галерији Музеја рудничко-таковског краја у петак 2. децембра 2022. године у 13 сати.

Акценат на изложби стављен је на збирку специфичног  бањског мобилијара- бањске чаше. Пре више од 150 година минеларна вода захватана је из специјално прављених чаша. Богатији гости користили су порцеланске чаше са сиском, обично донете из Карлових Вари или стаклене донете из Липика. Крајем  19. и почетком 20. века како је бања постајала све познатија  почело се са израдом чаша са врњачким  мотивима.  Специфичност чаша је у томе да су градиране у милилитрима, па је бањски гост лако могао у чашу сипати тачно онолико воде колико му је лекар преписао. Те најстарије чаше биле су израђене од крхког стакла, док су после Другог светског рата рађене од пунијег. До краја седамдесетих година 20. века стаклене чаше замењене су пластичним.

Чаше, али и друге занимљиве предмете везане за развој и историју Врњачке Бање можете погледати на изложби „Здравље у чаши“ која ће бити отворена у музеју од 2. децембра 2022. до 15. јануара 2023. године.

X