Музеј рудничко-таковског краја

Музеј рудничко-таковског краја

Окосницу делатности Музеја представља Брковића кућа у Синђелићевој улици бр. 7 у Горњем Милановцу, у којој је смештен Легат браће Настасијевић и стална поставка „Поклони и откупи династије Обреновић“.

Кућа Ивана Брковића, имућног градског трговца, саграђена је 1938. године у Синђелићевој улици бр. 7. Она представља репрезентативан пример оствареног комфора богатијег припадника тадашњег милановачког друштва и једна је од ретких сачуваних кућа међуратне архитектуре града. Грађевина је конципирана као приземна са пространим поткровљем, до кога води раскошно дрвено степениште. Поред тога, у њеном ентеријеру издвајају се централна просторија са камином у левом углу, још једна просторија великих димензија, две мање, кухиња и подрум. Оно што унутрашњости „Брковића куће“ даје посебну драж, јесу лучни пролази кроз које све просторије комуницирају међусобно, као и њена упечатљива спољашњост са великим кровним забатом који носи два мала прозорска отвора поткровља и надкриљује улазну партију, стварајући неку врсту спољашњег предворја. Захваљујући свом репрезентативном изгледу и функционалности, била је изузетно подесна за Музеј рудничко-таковског краја, који је у њој званично смештен од 1994. године.

У септембру 1994. године отворена је стална поставка “Поклони и откупи – време династије Обреновић”, која је смештена у поткровљу зграде Музеја. Поставка обухвата период владавине породице Обреновић, настанак Горњег Милановца и даје слику Србије у XIX веку. Поред тога, у. „Брковића кући“ је презентована и стална поставка Легата браће Настасијевић.

X