У сусрет руском цару

У простору Галерије Музеја рудничко-таковског краја отворена је 23. јануара 2018. године у 19 сати изложба У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ. РОМАНОВИ – ЦАРСКО СЛУЖЕЊЕ, посвећена последњем Руском императору Николају II и његовој породици. Одабрани фотоматеријал, до сада недоступан широкој јавности, говори о царској породици, њиховом свакодневном животу и служењу за добробит отаџбине и народа. Организатори изложбе су Сретењски манастир из Москве, Студио Руски цар и Музеј рудничко-таковског краја. Изложбу је отворила Делфина Рајић, историчар уметности, музејски саветник и директорка Народног Музеја у Чачку. Поставка изложбе Ана Јелић кустос историчар уметности. Отварање је употпунила музичком пратњом наша суграђанка Душана Стефановић.

Представници ове династије носили су царску круну Русије више од 300 година, тачније од фебруара 1613. до марта 1917. године. Дали су 18 владара, за чије је владавине земља постала снажна држава, достигла свој зенит и уједно проживела трагичне тренутке своје историје.

Изложба је настала са циљем да се што широј јавности у Србији приближи лик и дело чланова династије Романов, тачније последњег Романова, Николаја II и његове породице. Поставку чине црно беле фотографије из историјских архива и личних албума царске породице које су тематски подељене у три целине. Једну целину чине портрети чланова породице Николаја II, другу целину чине чине фотофрафије које изображавају један безбрижан период њиховог живота, затим следе фотографије са ратном тематиком, на којима је Николај II приказан у војној униформи са официрима, а кнегиња и кнегиње у униформама медицинских сестара, јер су оне узимале активно учешће у лечењу рањеника.

Изложба „У сусрет руском цару. Романови-царско служење“ приказује свакодневни живот породице Романов, духовни и морални лик људи који су се од првог тренутка свог овоземаљског постојања нашли у изузетним околностима, које су биле предодређене посебним друштвеним положајем њихових предака или сродника. Ексклузивним фотографијама представљени су последњи изданци царског дома, чланови мале, али веома моћне заједнице-царске породице која је пред крај XIX века бројала 50 чланова. Неприкосновени свет царског дома заслепљивао је сјајем, величанственошћу и отменошћу, те је приступ к њему био забрањен за непосвећене. Било је дозвољено да се само из даљине, са страхопоштовањем, посматра његова парадна страна, а интимна, приватна – веома строго чувана од туђих очију. Ипак, све што се дешавало унутар царског дома добијало је карактер важног друштвеног догађаја. Управо су различити тренутци породичног живота последњег руског цара, Николаја II Романовог и његове породице, који су у најтрагичнијем историјском периоду показали истинску племенитост и величину душе, овековечени пред оком објектива. Вечерас, са ових изузетних фотографија, посматрају нас очи цара Николаја II, царице Александре, њихових кћери – великих кнегиња Татјане, Олге, Анастасије, Марије и најмлађег члана породице Романов-царевића Алексеја. Те очи након мучког злочина, заувек су се склопиле у ноћи између 16. и 17. јула 1918. године у Јекатеринбургу. У свету чланова царске породице, њиховог свакодневног живота, људске радости и туге, открива се не само индивидуално, тренутно, пролазно, већ и сама Руска империја која ће после голготе Романових заувек нестати. Управо последњи Романови после своје мученичке смрти обогатили су пантеон православних светитеља истакла је Делфина Рајић.

Буђење сећања на царске мученике носи посебан значај у 2018. години, када се навршава 100 година од трагичног страдања последњег руског императора и његове породице.

Изложба „У сусрет руском цару. Романови-царско служење“ биће отворена у Галерији Музеја до 4. марта 2018. године.

X