Трилогија занати- Драгачево

У Музеју рудничко-таковског краја приказан је етнолошки филм  „Трилогија занати-Драгачево“.

Истраживачи етнолози Ивана Ћирјаковић  и  Снежана Шапоњић Ашанин, музејски саветници из  Народног музеја Чачак  и  Милан Брајовић, виши кустос из Музеја рудничко-таковског краја, обишли су терен месне заједнице Гуча  и неколико села  у њеној околини.

Евидентиране су  некадашње као и садашње занатлије,  интервјуисани су,  и  где је постојала могућност за то снимљени разговори са занатлијама.  Истраживања и снимање филма на терену вршена су од почетка јуна до краја новембра месеца 2021. године.

У овом филму о свом занату говориле су Милка Благојевић и Илинка Славковић које у Милкиној радњи за пријем вуне за даљу прераду у Гучи , са иглама у рукама од вуне стварају своја уметничка дела.

Власник најстарије кафане у Гучи, Предраг Броћић Дачо говорио нам је о овом занимању у прошлости, а његови наследници ћерка Данка Мудринић и унук Урош, о послу кафеџије данас и начинима  одржања у будућности, кроз производњу и конзервирање традиционалне хране.

Владимир Славковић, једини  активан произвођач креча у Ртима, селу познатом у прошлости по великом броју кречана, објаснио је начин печења креча.

Марко Стојановић, млади ковач, говорио је о свом занату и повратку у родну Гучу из Београда у којој планира да живи од свог заната.

X