ТРЕЋИ ВАШАР БАШТИНЕ

Галерија Музеја рудничко-таковског краја била је у суботу 23. јуна 2012.године, стециште још једног значајног скупа на коме се говорило о промоцији и чувању културног наслеђа локалних средина и улози становништва различите старосне доби у том помало донкихотовском послу.

Окупљање и сусретање музеалаца југозападне Србије (Краљево, Нови Пазар, Сирогојно, Чачак и Горњи Милановац), под сводовима Брковића куће, заједно са овдашњим колекционарима и чуварима завичајног блага, реализовано је у оквиру пројекта Вашар баштине, који већ трећу годину, уз финансијску помоћ Министарства културе, континуирано траје. Само да подсетимо читаоце да је реч о подухвату Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета из Београда у коме је активан учесник и „наша кућа“.

Целодневну сесију у име домаћина отворио је кустос Александар Марушић, а затим су кроз пет мултимедијалних презентација представљене изложбе заједничког назива Моје тајно благо, реализоване током прве половине године у свим установама, учесницама пројекта. Из онога што се могло чути и видети, произилази закључак да је рад на једном оваквом послу био подстицајан, креативан, и веома специфичан, јер је подразумевао одређену методологију рада несвојствену музеолошкој пракси.

Пошто су резимирали резултате досадашњег рада учесници скупа су након плодне и  конструктивне расправе донели смернице будућих активности. Најпре је договорена израда мултимедијалног диска где ће у се у елетронској форми наћи читаво Тајно благо овог дела Србије са краћим методолошким описом настанка изложбених поставки. Следећи корак подразумевао би рад на писању одговарајућег приручника, намењеног другим установама културе, вољним да на основу предочених искустава из праксе направе нешто слично у својим срединама. Планирана публикација би поред дела резервисаног за кустосе садржала и компаративне анализе социолога, психолога односно антрополога.

У поподневном делу, отвореном за јавност, присутнима су се на један веома оригиналан и занимљив начин представили већ поменути баштиници материјалног и духовног блага рудничко-таковског краја. Прво је Марија Петковић, у име Библиотеке „Браћа Настасијевић“, упознала присутне са радом њеног Завичајног одељења, које већ деценијама сакупља, чува и презентује јавности изузетно вредно и обимно „писано наслеђе“ настало на овим просторима у протекла два века. Збирка оружја и војне опреме старих Словена, израђена од стране чланова удружења „Руднички ред хромог вука“ изазвала је одушевљење присутних. Фасцинирани оним што су том приликом сазнали, али и научили, људи из „музејске праксе“, тј. учесници скупа понудили су нашим младим суграђанима сваку врсту помоћи у афирмацији и унапређењу њихове „баштинарске“ делатности.

Коначно, приватни колекционари Момчило-Мочо Пауновић, чија збирка садржи све оно што би могло да расветли вишеслојну повест обе стране Рудника (минерали, предмети који су некада имали употребну вредност, документарна грађа, старе разгледнице…), затим колекција кованог новца Теодосије-Цига Шишовића прикупљена на простору Гојне Горе и околних села, и коначно Миодраг Рашић са причом о својих 3000 грамофонских плоча употпунили су и заокружили овај  по много чему интересантан дан у Синђелићевој 7.

Текст програма погледајте ОВДЕ.

X