Свети Јаков Тумански

У сали Куће српско-норвешког пријатељства, Музеј рудничко-таковског краја, приказаће документарни филм „Свети Јаков Тумански“, редитеља Бошка Милосављевића, у четвртак 22. јуна 2023. године у 19 сати.

Документарни филм о животу Радоја Арсовића почиње у његовом родном крају, у Кушићима, недалеко од Ивањице. Дечак који од малена показује да је предодређен за школовање, доцније ће поћи стопама великих српских просветитеља.

Након основне и средње школе, ратни вихор односи га у Француску, у Монпеље.Неколико година након рата, као стипендиста Министарства пољопривреде, 1924. године, стиче докторат на престижном универзитету у земљи наших савезника из Првог рата.

Након тога, изгледа да се младом човеку смеши блистава каријера у дипломатији.А онда, стицајем околности, или подстакнут вишом силом – он бира другачији пут.Среће Светог владику Николаја – и постаје искушеник манастира Жича…

Филм показује кључне моменте његовог живота – школовање, рат, образовање и просветитељски рад,  као и потоње монашење, страдање, и – након смрти, уздизање у Светост.

Посебно се издваја период живота који је провео као искушеник и монах у Жичи, као и страдање и мисија која ће га довести до Туманског манастира  ….

X