Шеста Ноћ музеја

Ми заиста волимо атмосферу Ноћи музеја у Брковића кући. Све врви од посетилаца, деца и војска Републике Србије су наши главни помагачи у читавој организацији. У амбијенту изложбе Ето мене, ето вас, Историјског архива Шумадије дочекали смо прве госте. У Ноћи музеја ексклузивно смо изложили предмете из историјске збирке Народног музеја Чачак, Пиштољ, дар кнеза Милоша Обреновића Василију Симићу, писару господара Јована Обреновића, и Сабљу Јована Обреновића из 19. века.

Од 17.00 сати била је отворена изложба ликовне радионице Иване Јовичић. Уједно су полазници ликовне радионице гледаоцима писали калиграфијом имена. Чекало се стрпљиво у реду да сви, и најмлађи и најстарији, понесу кући успомену из Музеја. Одмах затим, почео је традиционални турнир ШАХ У МУЗЕЈУ који је ове године добио још једну категорију такмичара. Такмичили су се ДЕЦА и ОДРАСЛИ. У категорији деце, награђени су: Костић, Милош, прво место, Филиповић Филип, друго место и Милошевић Матије, треће место. Нешто касније, завршен је турнир за одрасле и победничке пехаре добили су: Ал-Атарји Сами, прво место, Сретеновић Александар, друго место и Стефановић Горан, треће место.

Представа за децу увек изазове највећу пажњу. Тако је било и у шестој Ноћи музеја. Интерактивна представа ТО ЈЕ МОЈА МУЗИКА позоришта из Београда Maximus art, подсетила је малишане на омиљене песмице детињства саткане у лепу музичку предтставу у којој су сви са задовољством учествовали. Као и увек најмлађе посетиоце обрадовали смо слаткишима.

У 19.00 сати отворили смо изложбу пристиглих радова на фото конкурс КРИПТОФОТОГРАФИЈА 2017. ПОГЛЕД КРОЗ НАСЛЕЂЕ. Уједно је отворена изложба радова прошлогодишњег победника Николе Михаиловића, Тајне оријента. На фото конкурсу похваљени су. Нишавић Урош из Београда, за две фотографије: Ђурђеви ступови у Расу:Светлост и Манастир Високи Дечани:Олтар, потом Крстић Славиша из Смедеревске Паланке са фотографијом Прашумадија 2 и Дрмић Наташа из Г. Милановца са фотографијом Дедин кофер пун успомена.  Награђени су: Прво место освојио је Пајовић Горан из Црне Горе, са фотографијом Зјеница Ријеке Црнојевића, друго место освојио је Марић Милош из Горњег Милановца, са фотографијом Пролазност и треће, Нишавић Георгије из Београда са фотографијом Манастир Хиландар: Пантократор. Албум са свим фотографијама објавићемо накнадно!

Ученици Гимназије “Таковски устанак” и професор српског језика Наташа Николић, приредили су нам заиста као и увек незаборавно време проведено у гледању представе ЖЕНЕ НА ДВОРОВИМА И У СРЦИМА ОБРЕНОВИЋА коју смо приредили у част Михаила Костадинова.

Ове године ми смо осим што смо организовали Ноћ музеја у Брковића кући, имали велику част да гостујемо у Будви са изложбом Средњовековни Рудник, аутора Ане Цицовић и др Дејана Радичевића. У Ноћи музеја, у нашој галерији приредили смо директан пренос отварања изложбе из Будве. Уследила је пројекција слајдова о Светој Гори, колеге фотографа Саше Савовића, који је 9 пута посетио Свету Гору а своје ходочашће од манастира Тронош, преко Црне Горе и Острога до Свете Горе и Хиландара преточио у занимљиву причу праћену фотографијама, које је на том пешачењу дугом 1450 км, фотографисао. Упознали смо многе светиње Свете Горе.

Вече смо завршили традиционално  концертом, овог пута  Павла Попова, под називом Live looping.

Подсећамо да наш колега Милан Брајовић, традиционално одржава и Ноћ музеја у Брезни, овог пута под називом СЕЛЕКЦИЈА;НИГДЕ НИКОГ.

X