„Ризнице цркава и манастира рудничко-таковског краја“

Изложба „Ризнице цркава и манастира рудничко-таковског краја“ приказује саму срж православне вере и постојања на овим просторима. Госте је бираним речима поздравио директор Музеја захваливши се епископу жичком господину Јустину, који је својим благословом омогућио вишегодишње истраживање музеја, које је крунисано изложбом о црквеним ризницама општине Горњи Милановац. Најавио је такође објављивање истоимене публикације која ће бити промовисана током трајања изложбе, до септембра 2021. године.

О вредним експонатима говорио је историчар уметности, др Вук Даутовић, истакавши да по његовим сазнањима, ово је прва оваква изложба, која на једном месту приказује црквене ризнице читавог једног подручја. Истакао је разноликост предмета, богатство мотива, осврнувши се на то да су савремени црквени предмети све једноставније израде без много украса , а да су предмети који су изложени, из различитих периода, различитих радионица, изузетно богато украшени, богослужбене књиге су такође из познатих руских и других штампарија, украшене оковима изузетне обраде. Господин Даутовић истакао је дугогодишње залагање аутора Ане Ранковић и Ане Цицовић да се грађа о црквеним и манастирским ризницама попише, систематизује и опише што је мукотрпан али и изузетно значајан посао. Ризнице су уништаване, сакриване, а ипак, вера је сачувала богослужбене предмете, књиге, иконе …

Свештеник Драган Ђорем, поносан је као и ми што је ова изложба реализована, отварајући изложбу,  захвалио се музеју на дугогодишњем залагању и многим пројектима музеја који чувају црквену баштину рудничко-таковског краја. Истакао је да ће музеј у наредном периоду припремити и монографију о Цркви Свете Тројице у Горњем Милановцу.

Музеј рудничко-таковског краја се још једном захваљује Жичкој епархији, епископу жичком, господину Јустину, свим свештеницима који су радо излазили у сусрет и помагали током истраживања, јер смо на заједничком послу заштите и презентације ризничких вредности, као и сестринству Манастира Враћевшница, које нам увек излазе у сусрет и све наше пројекте обогате добротом и племенитошћу.

X