Промоција Зборника радова Матерња мелодија Момчила Настасијевића: интердисциплинарне рефлексије

У Музеју рудничко-таковског краја 4. новембра 2021. године одржана промоција Зборника радова Матерња мелодија Момчила Настасијевића: интердисциплинарне рефлексије. Публикација је резултат истоименог научног скупа са међународним учешћем, одржаног 23. и 24. новембра 2019. године у Београду и Горњем Милановцу. Скуп је одржан у сарадњи са Катедром за музикологију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду.

Осим аутора са наших простора, свој допринос научном скупу дао и др Роберт Ходел, редовни професор Института за славистику Универзитета у Хамбургу и уважени преводилац Настасијевићеве поезије.

Интердисциплинарна програмска концепција самог скупа односи се на Настасијевићев феномен матерње мелодије, а уредници овог издања су: др Тијана Поповић Млађеновић, др Ана Стефановић, др Ивана Петковић Лозо и др Игор Радета. Публикацију чини 13 научних текстова на 217 страна, а на самом почетку налази се Настасијевићев есеј За матерњу мелодију. На овај начин смо одали и почаст значајним личностима из свестране породице Настасијевић, пре свега књижевнику Момчилу и композитору Светомиру, чиме се осветљавају елементи српске културе прве половине 20. века.

Публикацију су представили др Ивана Петковић Лозо, музиколог, доцент на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду и др Игор Радета, музиколог.

X