ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПУТ У МУЗИКУ

Синоћ, 3. априла у галерији Музеја представљена јекњига „Пут у музику“, записи Светомира Настасијевића, једног од четворице браће Настасијевић и седморо талентоване деце ове уметничке породице.
Одломке из књиге читала је приређивач, виши кустос Тања Гачић, а рецензент Делфина Рајић, историчар уметности, директор Народног музеја Чачак, истакла је колико су значајна оваква издања, и колико је важно да Музеј рудничко-таковског краја има богату издавачку делатност. Истакла је , да наша установа заиста на прави начин, баштини сећање на породицу Настасијевић.
Гошћа из Београда, др Весна Пено, виши научни сарадник Музиколошког института САНУ, говорила је о рукопису Светомира Настасијевића, који се и чува на Музиколошком институту и уз чије одобрење и сарадњу је ово издање објављено. Друга гошћа, др Ивана Весић, нажалост, била је спречена да присуствује.
Весна Пено је говорила о значају Светомира Настасијевића, композитора, о померању граница када је музика у питању и уплитању „народне“ мелодије, што је била карактеристика Настасијевића. Истакла је, да се, нажалост, мало зна о самом делу Светомира и његовом значају за српску музику. Истакла је заједништво браће на реализацији свих дела Светомира Настасијевића, који у својим успоменама описује како чека да Момчило заврши рукопис да би он написао музику… Музичкосценска дела Настасијевића, „ Међулушко благо“ и „Ђурађ Бранковић“по речима Весне Пено, представљају окосницу за разматрање неколико битних појава: важна су као примери „емпиријског“ продубљивања њихових стваралачких поставки, опробан је приступ блиској уметничкој кооперацији као специфичном виду суделовања у креативном процесу. Дела се могу посматрати и као најизразитији изданци настасијевићевске модернистичке оријентације, те су, самим тим, битна као део ширих тенденција у југословенској међуратној уметничкој, културној, јавној и политичкој сфери…
Издање је објављено поводом 115-годишњице рођења Светомира Настасијевића.

X