ПРЕДСТАВЉАЊЕ СЕДМЕ КЊИГЕ ЕДИЦИЈЕ „РАВНОТЕЖА“

Представили смо седму књигу едиције “Равнотежа” коју објављује Уметничка галерија “Надежда Петровић” из Чачка а уређује књижевник Владан Матијевић. Књига есеја и ликовних критика “Религиозно осмишљење уметности крајем 2016. је објављена а гости из Чачка, и ми, Музеј рудничко-таковског краја, заиста смо срећни што је прво представљање књиге уприличено баш код нас, у Легату породице Настасијевић.
Уредник едиције, Владан Матијевић, књижевник, добитник НИН-ове награде, представио је своју идеју оваквих публикација, које најчешће књижевнике представљају у другом светлу, светлу ликовних критичара, што није реткост ни међу домаћим писцима, а ни међу светски признатим именима. Синоћ је публици представио свих седам наслова едиције “Равнотежа” и наравно говорио је зашто се определио за Момчилове есеје о религиозном осмишљењу уметности. Сва уметничка дела која је Момчило критички “дотакао” гости нашег музеја, синоћ су могли погледати у презентацији коју је припремила уметничка галерија “Надежда Петровић”.
Оливера Недељковић, песникиња, библиотекар завичајног одељења библиотеке “Владислав Петковић Дис” из Чачка, већ је као аутор била гост Горњег Милановца, а овом приликом појављује се као аутор поговора у виду текста “Уметност ради људске душе” у коме осим о Момчиловим идејама, говори и о читавом феномену породице Настасијевић.

X