ПРЕДСТАВЉАЊЕ „ОБРЕНОВИЋА“ И ПРЕДАВАЊЕ О БОЖИДАРУ ТЕРЗИЋУ У ФОЧИ

Стручна каталошка публикација „Обреновићи у музејским и осталим збиркама Србије и Европе I-IV“ Музеја рудничко-таковског краја представљена је прошле седмице у галерији Музеја Старе Херцеговине.
Александар Марушић, виши кустос-историчар, директор Музеја рудничко-таковског краја и уредник публикације, казао је да је ова стручна едиција настала с циљем да се евидентирају и у форми каталога публикују сви предмети везани за династију Обреновић који се чувају у фундусима музеја, архива, библиотека, галерија, манастирских ризница и приватних колекција:
„Ми смо морали прво да сагледамо музејску и културну мапу Србије. Рецимо, Историјски музеј Србије има збирку од 6.000 артефаката, на најнепосреднији начин везану за Обреновиће, као што су комади њиховог најештаја, одеће, оружја и лична знамења, док музеј у Јагодини има доста предмета које су Обреновићи даривали људима из тог краја. Све је то требало „помирити“ и направити принципе по којима се селектује грађа: почев од оснивача династије Милоша Обреновића, његове супруге и деце, до последњег владара, Александра Обреновића, њихових задужбина и места становања, до културе сећања“.
Ово је била прилика да најавимо и штампу петог тома, који ће убрзо бити реализован, као и припрему шестог тома, за који је Министарство културе и информисања одобрило новчана средства.
У Фочи је, такође у Музеју Старе Херцеговине, постављена наша ауторска изложба „Генерал Божидар Терзић“, аутора Ирене Мандић и Александра Марушића, која говори о Божидару Терзићу, добротвору, генералу, министру војном у току Првог светског рата. Поставка ће бити изложена до 30. јуна.

X