Представљање монографије Крст у дубу у Београду

У понедељак, 21. октобра 2019. године, благословом настојатеља Храма Светог Саве на Врачару, Његовог Преосвешенства епископа ремезијанског г. Стефана, у Свечаној сали Парохијског дома овог храма уприличена је реч о књизи, КРСТ У ДУБУ- записи, закрштена стабла рудничко-таковског краја, аутора Саше Савовића, фотографа наше установе.

О монографији су говорили Драгомир Ацовић, хералдичар и члан Крунског савета, Драгомир Антонић, етнолог и Борисав Челиковића, историчар. Присутни су из три надахнуте и потпуно различите беседе говроника а темом истоветне, чули доста струковног, историјског, о обичајима везаним за записе, литије и преславе. Заједнички закључак је да после монографије СРЦЕ У КАМЕНУ, крајпуташи и усамљени надгробници рудничко-таковског краја Саше Савовића, Горњи Милановац добија још једну књигу поменутог аутора, јединствену на простору Србије, где су у 63 насељена места наше општине пописани и описани затечени записи (укупно 202) лоцирана места где је било записа а више их нема, узроци и последице њиховог нестајања. Између беседа, солиста на хармоници Дејан Плазинић из Драгачева је мелодијом и гласом подсетио публику на давне песме народа Шумадије.

Овај дан је крунисан јединственом приликом да новинска екипа Таковских новина (Симо Марић, Небојша Савић) и Саша Савовић благословом владике Стефана лифтом за неимаре дођу под куполу Храма Светог Саве и овековече фотографијом радове на мозаику највећег храма свих Срба.

Фото : Симо Марић

X