Представљање књиге „Љиг и околина у грађанском рату 1941-1944. године – прилози за историју“

Увек смо подржавали пројекте који се боре за истину, јер смо тако научени. Синоћ смо имали прилику да се боримо за истину заједно са удружењем Челник, археологом Александром Ђукићем и историчарем Немањом Максимовићем, младим момцима пуним ентузијазма и жеље да унапреде свој поглед на свет. Бољег учитеља од Немање Девића, доктора наука, нису могли пронаћи јер је он управо тај који свет не посматра црно белим бојама знајући да је живот комплексан, историја комплексна и да јој тако треба и приступити. Од почетка своје блиставе каријере Немања Девић помера границе, не зна за страх у истраживањима или бојазан да ли неку публикацију треба реализовати. Управо то је разлог што је подржао идеју да се расветле подаци о подручју Љига у Дригом светском рату, да се приступи архивским подацима и они презентују без задршки.

Највећи проблем наше историје је одувек био братоубилачки рат по речима Немање Девића, и тих репова историје и до данас се нисмо ослободили. Почетак Другог светског рата није имао идеологије оне су настале много касније и прате нас до данас. По речима наших гостију, нашу прошлост требало би да сагледамо тако што ћемо бележити чињенице, јер комплетне спискове страдалих у било ком рату, па чак и у овим последњим – немамо.

Немања Девић је предложио да када се студентима додељују теме за радове, треба им свакако дати да раде теме из своје, локалне историје, јер ће такви радови бити прилог историји тих крајева, почетак који се може надоградити управо као књига коју смо синоћ представили, а која ће у свом неком следећем издању имати породичне историје, детаље борби, поменик бораца, све то захваљујући ентузијазму Александра Ђукића, Немање Максимовића и др Немање Девића, и уз нашу подршку да се о оваквим публикацијама чује, да буду представљене јавности онако како заслужују.

X