Представљање књиге и изложба „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“ у Музеју рудничко-таковског краја

У присуству представника Амбасаде Краљевине Холандије, Удружења потомака ратника 1912-1920 из Пожаревца, и многобројне публике у Галерији музеја рудничко-таковског краја 14. децембра представљено је друго допуњено двојезично издање књиге „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“, коју прати истоимена изложба, урађена на два језика (српск и енглски). У духу обележавања стогодишњице Версајског споразума, којим је и формално завршен Први светски рат, Музеј рудничко-таковског краја објавио је допуњено издање књиге са новим ликовно-графичким решењем, аутора Татјане Вендриг, Фабијана Вендрига и Џона М. Стинена, док су аутори изложбе кустоси Ана Јелић и Ненад Карамијалковић. У периоду 1916-1918. године од најмање 156 српских војника који су доспели у Холандију, 91 српски војник је преминуо од последица шпанског грипа, непосредно пред повратак у домовину. Током 1938. године у договору са владом Краљевине Југославије посмртни остаци ових војника су пренети у маузолеј у Јиндриховицама у Чешкој.
Програм у музеју је отпочео звуцима песме „Тамо далеко“ коју је отпевала Анђела Милинковић, ученица трећег разреда Економске школе „Књаз Милош“. Присутнима се прво обратио директор музеја Александар Марушић, истакавши да је страдање српског народа у Великом рату неисцрпна тема, и да се, на жалост, границе сазнања о страдању српских војника стално подижу на виши ниво.
Ова књига, као наставак истраживања холандско-српског тима истраживача, потврдила је своју несумњиву вредност, јер обрађује проблематику мало познату широј јавности, посебно млађим генерацијама, и тешко ју је подвести под већ виђене обрасце и узоре рекла је Делфина Рајић, музејски саветник и један од рецензената књиге. Такође, истакла је да је књига необична самим својим зачетком, темом и садржајем, и да предочава сазнања до којих су аутори дошли дугогодишњим радом.
Материјал за књигу аутори су прикупљали са надгробних натписа, архивских докумената, дневника, писама, фотографија…Истараживачки упорни и посвећени, показали су да гробља чувају причу о једној епохи. Управо у обиљу најразноврсније грађе, аутори су пронашли начин да све податке систематизују и стручно обраде. Гробља су увек са својим обележјима имала улогу прикривања пропадања и протока времена, и што је много важније, враћања присуства оних који су умрли. Заправо, сви простори сећања имају материјалну, симболички и функцијалну симболику у процесу заборављања, који је саставни и неизбежни део људског живота. Ново издање ове књиге је важан подухват, као посебан облик комуникације, која омогућава реконструкцију и враћање давно изгубљене атмосфере Србије 19. и 20. века, обнављајући културу сећања истакла је Делфина Рајић, додавши да је уверена да ће ова књига бити путоказ за многа нова истраживања, а да Музеј рудничко-таковског краја успева да културну баштину свога краја сачува од заборава и пропадања, и да му је то мисија.
Др Радомир Ј. Поповић, један од рецензената књиге је приликом представљања књиге напоменуо да је ово изузетан догађај за Горњи Милановац, али и за Србију, јер аутори обрађују тему која је готово била непозната у нашој историографији све до појаве ове књиге и рада Тање, Фабијана и Џона. Велики рат је изазвао велике трауме у људској историји и цивилизацији, 36 земаља је учествовало у том рату, преко 10 милиона људи је страдало у том рату. Цивилне и материјалне жртве су биле велике. О разорној моћи Великог рата сведоче гробља, не само Срба него и свих ратујућих страна. Тема о војничким гробљима, која је представљена књигом и изложбом је сведочанство о трагичој судбини српског народа и његове историје 20. века. Ова књига на сликовит начин дочарава трагику српског народа, малог човека у Великом рату. Читалац може пратити како је српски војник заробљен негде у Србији или на Косову, затим како је пребачен у логоре Аустроугарске и Немачке, како је доспео на тло Холандије. Такође, Поповић је истакао да је књига дело систематског истраживања, да су у књизи коришћени материјали из Холандских и српских архива, разни натписи, наративни извори. Симбиоза свих тих истраживања омгућила нам је да имамо свеобухватну слику о путевима српских војника, о њиховом боравку у Холандији, њиховој смрти, ексхумацији 1938. године и преносу у Јиндриховице. Међутим, ту се истраживањ не завршава, аутори су се потрудили да пронађу потомке страдалих војника.
Свакао, књига и изложба су хвале вредан подухват који ће оставити значајно место у историји обележавања 100 годишњице Великог рата истакао је Поповић.
На крају се публици обратио један од аутора Фабиан Вендриг рекавши да је веома поносан што је у Горњем Милановцу и што кроз ново издање књиге и изложбу може да види резултат седмогодишњег истраживања. Фабијан се захвалио организаторима Музеју рудничко- таковског краја, директору Александру Марушићу и кустосу Ани Јелић, Министарству културе и информисања, Амбасади Краљевине Холандије (уз њихову помоћ је штампано прво издање ове књиге на енглеском језику), Удружењу потомака ратника 1912-1920 из Пожаревца, Славољубу Стојадиновићу и Ранки Петрушевској, Жарку Талијану и свима који су помогли приликом њихових истраживања, као и присутној публици.
Изложбу употпуњавају предмети из Народног музеја у Чачку, Дома Јеврема Грујића, Музеја рудничко-таковског краја, као и приватних колекционара Момчила Пауновића са Рудника и професора др Милана Радовановића из Београда. За превод текста изложбе на енглески језик заслужна је професорка Гордана Секулић. Овај пројекат је финансирала локална самоуправа и Министарство културе и информисања.
Публика ће изложбу моћи да погледа до 11. фебруара 2020. године.

Ана Јелић, кустос историчар уметности

X