Представљање црквених и манастирских ризница наше општине

Александар Марушић је  истакао  да је истраживање ризница цркава општине Горњи Милановац трајало 9 година и да је резултирало овом публикацијом у два тома. Поздравио је колегинице Ану Ранковић и Ану Цицовић које су нас провеле кроз духовно благо, које су нам преци оставили. Истакао је да су ауторке имале велику помоћ свештеника којима се наша установа захваљује као и Срећку Лисици који нам је позајмио неке од фотографија везаних за Таково, Вељку Тројанчевићу, графичком дизајнеру, Саши Савовићу, нашем фотографу, који испрати драгоценим фото записима сваки наш пројекат, Симу Марићу, фотографу „Таковских новина“ који нам често помаже својим фотографијама, Министарству културе које је препознало да је пројекат вредан пажње и да ће донети нешто ново у истраживању… Александар Марушић је истакао да смо први на територији Србије који имамо овакво издање и због тога смо изузетно поносни. О публикацији су даље говорили свештеник др Слободан Јаковљевић из Чачка и др Вук Даутовић, који је од почетка сарадник на пројекту. Јереј Јаковљевић, говорио је о теми коју највише воли и која је заокупила и његову докторску дисертацију а то су богослужбене књиге. Истакао је велику духовну радост што је био рецензент овог издања истакао је мултидисциплинарност научних истраживања на чему инсистира Вук Даутовић.
Задњих неколико година постоји талас истраживања ризница цркава и манастира између осталог о Саборној цркви у Београду чији је аутор Вук Даутовић. Овим пројектом ауторки Ане Ранковић и Ане Цицовић смо добили мапу целог једног подручја и то рудничко-таковског краја и то ће свакако бити узор за будуће истраживаче. Најавио је и многе планиране пројекте. На територији целе епархије планира се обједињено истраживање о ризницама, а пројекат нашег музеја свакако је започео овја велики посао.
Већина књига које су пројектом истражене су малоруске тј. украјинске или руске редакције. Богослужбене књиге су темељи српских библиотека. Књиге су оруђе опстанка. Литургија од почетка није била само литургија, већ су људи после Велике сеобе на литургију долазили да чују реч утехе као и вести, каква је њихова будућност, шта се догађа са Србима и сл. Литургија је извор културе. Сама реч култура потиче од речи култус-богослужење. Ауторке не праве разлику између манастира и малих цркава већ су свима посветиле подједнаку пажњу. Бављење црквеним књигама је изузетно тежак посао који подразумева рашчитавање маргина, записа на књигама. Истакао је занимљиве књиге нашег краја обрађене у оба тома публикације као што су Јееванђеље из 1690. Патерник из Манастира Враћевшнице, и сл. Места издавања књига су Москва, Лавов и сл, а књиге су врло брзо из ових крајева стизале до нас путем монаха који су путовали у Русију и доносили их у наше крајеве. Ово је књига коју свака кућа рудничко-таковског краја треба да има, јер је треба оставити унуцима.
Рецензент Вук Даутовић од почетка пројекта ово истраживање доживео је као свој задатак и подржао ауторке својим саветима и великим знањем. У свом обраћању истакао је како је дошло до сарадње његове и свештеника Слободана Јаковљевића, јер су се нашли на истом послу и истим занимањима. Овај пројекат је трајао годинама и изискивао је огроман труд и вољу ауторки. Оваквим пројектима упознаје се историја цркве и српске историје. Освећени предмети, црквени, су заувек освећени и никада не могу бити музејски предмети и тако им треба приступати. И због тога треба знати како их треба описати а то је овим пројектом прецизирано. Како иде ток литургије тако се морају предмети и представљати. Ништа за науку није мање важно све је вредно проучавања и тако су ауторке и пришле пројекту. Не постоје мање вредни предмети и мање вредне богомоље.
Врло је мало дрвених путира у свим црквеним ризницама а сусрели смо их у два тома „Ризница“ и то је посебна вредност наших ризница. Други том заокружује територију и како Даутовић у шали каже „…штета што нам је територија тако мала, јер би било лепо да је више истраживања и још више публикација“…Ово је репрезентативан модел за студенте, колеге историчаре уметности и друге истраживаче. Захваљујемо се гостима на значајним и лепим речима које су подстрек за будуће пројекте.

X