Пети и шести том Обреновића представљен у Аранђеловцу

У Народном музеју у Аранђеловцу увек радо гостујемо. Синоћ смо у овом прелепом граду говорили о едицији „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе.“ Већ смо имали прилику да у Аранђеловцу говоримо о значају пројекта и првим томовима, а како смо сада већ дошли до припреме седмог тома, овог пута смо представили  претходна два тома, пети и шести, наравно не заборавивши да поменемо свеукупан значај овог пројекта који је својим квалитетом прокрчио пут у стручној јавности, код заљубљеника историје као и код Министарства културе и информисања које од почетка подржава финансијски припрему и штампу ове стручне публикације.

О „Обреновићима“ говорио је Александар Марушић, историчар, један од уредника едиције који од почетка са Аном Ранковић, историчарем уметности води читав пројекат, сарађује са ауторима, врши са редакцијским одбором одабир радова и материјала за објављивање и пажљиво прикупља нове информације везане за ову династију.

Наши домаћини били су директор аранђеловачког музеја Дарко Павловић, који је поменуо сличности два града и везаност за династију Обреновић обе вароши од постанка до данас, као и историчар Зорица Петровић, са којом смо и раније сарађивали на многим пројектима, и која је врсни познавалац историје свога града.

Драго нам је да са овом установом имамо потписан протокол о сарадњи који ће тек донети добробити за културну сцену, и захваљујемо се домаћинима на гостопримству!

X