Отворена изложба „Рукописна средњовековна баштина Бранковића“

Достојанствено представљање изложбе „Рукописна средњовековна баштина Бранковића“! Наше гошће Татјана Гачпар, музејски саветник, директор смедеревског музеја и др Снежана Цветковић, музејски саветник, причале су о ономе што највише воле, свом раду и значајној изложби о рукописној баштини коју су припремиле за јавност, заједно са Марином Лазовић, библиотекаром саветником смедеревске библиотеке. Изводи рукописних књига су изложени а репродуковани су на специјалном папиру из Велике Британије и верна су репродукција оригинала, такође рађени руком и товештом руком Љупке Ваиљев, историчарке уметности која је свој радни век провела у Народној библиотеци Србије, где је исказала таленат за уметност репродукујући пажљиво рукописе и добро познате орнаменте.

Копије су изложене у Народном музеју у Смедереву, а остале копије добила је Народна библиотека Смедерево, љубазнишћу Библиотеке Српске патријаршије и Музеја Српске православне цркве уз благослов Синода Српске православне цркве.

Књига у средњем веку се чувала по дворским, приватним, црквеним и манастирским библиотекама. У Смедереву су биле познате дворска библиотека деспота Ђурђа Бранковића и приватна библиотека Николе Которанина.

Штампане паное, репродуковану рукописну баштину, као и фрагменте фресака суграђани могу погледати у галерији нашег музеја. Драго нам је да смо угостили гошће из Смедерева, јерпо речима директора музеја Александра Марушића, сарађујемо са многим установама културе, али неке се издвајају по изузетно значајној сарадњи. Са Музејом у Смедереву, везују нас драге успомене, заједнички пројекти, јер је др Снежана Цветковић, слободно се може рећи, трећи уредник едиције „Обреновићи“, и наравно Настасијевићи и Бранковићи, тако да је пут сарадње и даље пред нама.

X