Отварање изложбе „Don`t play with guns – Звецкање оружјем“ Садка Хаџихасановића у Музеју

У Галерији Музеја рудничко-таковског краја отворена је изложба уметника Садка Хаџихасановића, једног од тренутно најеминентнијих стваралаца у Канади. О његовом животном и стваралачком путу говорио је Миодраг Даниловић, историчар уметности, уз чије предано стручно ангажовање је изложба, коју чине три анимирана филма и 28 уметничких дела (слика насталих интервенцијом на штампаном платну, цртежа и графика) и реализована. Као што назив „Don`t play with guns – Звецкање оружјем“ наговештава, уметник нас упозорава на свеприсутност насиља у савременом добу, врло ефектно смештајући симболе рата или другог облика насилног, нехуманог понашања, чак и монополистички начин размишљања, у идиличне романтичне сцене из прошлости.

„Анимиране филмове истог тематског оквира (Kids with guns, Kids games, Don`t play with guns) Садко Хаџихасановић реализује на традиционалан начин, руком цртаним кадровима са постепеним процесом материјализације и намерном титравошћу, што им обезбеђује непосредност прелаза из статичне у покретну слику. Контекст ових радова претпоставља оправдану запитаности уметника о судбини друштва, у условима када безазлене дечије игре (школице, прескакање конопа…) прерастају у опасне и када се међу дечијим играчкама обично налази арсенал оружја, односно када је насиље присутно већ у раном животном добу“ (из каталога изложбе).

 

Сам уметник, Садко Хаџихасановић је из Торонта „присуствовао“ отварању путем видео позива и на крају се обратио присутнима, истакавши да би радије позвао публику да сама посматра и тумачи његова дела, него да он говори о њима…

 

Музеј се најсрдачније захваљује господину Садку Хаџихасановићу на поклоњеном делу „Сцена из филма“ чиме је почаствовао нашу средину, а милановачка публика изложбу може погледати до 17. септембра 2022. године.

X