ОБРЕНОВИЋИ У ПУЛИ

Српској заједници Истре представљена четворотомна едиција „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“

У центру Пуле, између најстарије цркве( VI век н.е.) и најдревније овдашње породичне куће из 1270. године налази се Српски културни центар у Истри. Тражила се столица више међу присутнима да се види и што више чује о најмлађој српској династији, Обреновићима, тачније њиховој заоставштини. Све је почело 2011. године када је Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца организовао стручни скуп на тему наслеђа поменуте династије. До сада је из штампе изашло четири књиге у којима је пописано, музеолошки обрађено и презентовани 4037 артефаката од личних предмета, писама, одликовања, накита, фотографија и покућства владарског дома Обреновића. Овај велики дугогодишњи издавачки подухват Музеја из Горњег Милановца финансијски помаже Министарство културе и информисања, као и локална самоуправа.
Ово надахнуто вече на Ђурђиц 16. новембра употпунио је својеврсним предавањем један од уредника издања, историчар Александар Марушиц, који заједно са историчарком уметности Аном Боловиц успешно води читав пројекат, већ пуних седам година
Са љубазним домаћинима, Србима у Истри, договорен је наставак сарадње. Овде ће се у блиској будућности пред публиком наћи и још по неки пројекат Музеја, односно део богатог културно-историјског наслеђа рудничко-таковског краја.

X