„ОБРЕНОВИЋИ У МУЗЕЈСКИМ И ДРУГИМ ЗБИРКАМА СРБИЈЕ”

Негујући успомену на династију Обреновић, Музејско друштво Србије прихватило је предлог Музеја рудничко-таковског краја да заједно организују Стручни скуп и израду каталошке публикације под називом „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“. Циљ пројекта јесте  жеља  да се евидентирају, музеолошки обраде и у форми електронског каталога публикују сви предмети из фундуса музеја и архива, везаних за ову знамениту владарску дина

Стручни скуп је организован 6. октобра 2011. године у Горњем Милановцу Том приликом је 20 кустоса и архивских стручњака из читаве Србије кроз презентације и краћа предавања указало на значај многобројних драгоцености везаних за владарски дом Обреновића.

Ток дана причало се о многобројним, како личним, тако и посредним предметима, документима и уметничким делима династије Обреновић, који се данас чувају у Историјском музеју Србије, Историјском архиву Београда, Војном музеју, Народном музеју, Галерији Матице Српске, Манастиру Крушедол, Етнографском музеју, Музеју примењене уметности,  Музеју Војводине, Народном музеју Зрењанин, Градском музеју Вршца, Народном музеју у Јагодини, Народном музеју у Нишу, Музеју у Смедереву, Народном музеју у Чачку и Музеју рудничко-таковског краја.

Овакав један догађај имао је вишеструки значај како за стручну тако и за ширу јавност. Пре свега, на једном месту представљено је јединствено музејско благо, а кроз будући каталог  створиће се основа за свеобухватнија  истраживања не само династије Обреновић већ и читаве епохе њихове владавине.

Врло важно је истаћи да су скуп и израду електронског каталога финасијски подржало Министарство културе, информисања иинформационог друштва Републике Србије

Након одржавања Стручног скупа, следећег дана, Музејско друштво Србије организовало је своју Изборну скупштину, на којој би требало да се изабере ново руководство ове организације.

И На крају рецимо да ће  оба догађаја бити одржана у „Кући српско-норвешког пријатељства“, и то првог дана са почетком у 12, а другог у 11 сати.

X