НАСТАВАК АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА НА РУДНИКУ

На Руднику је 18. јула 2016. године почела осма кампања сондажних археолошких истраживања у организацији Музеја рудничко-таковског краја и Филозофског факултета у Београду.

Циљ овогодишњих ископавања је наставак радова на објекту истраживаном претходних година на локалитету Дрење-Двориште С. Марковића, као и отварање нових сонди на локалитету Дрење-Којовача (имања Лепосаве Никић Вукмановић и Милице Страњаковић).

Археолошко налазиште Дрење представља велико средњовековно насеље чији је део уништен савременом изградњом, док се очувани део налази испод обрадивих  површина, на релативно малој дубини.

Протеклих година, у Археолошкој збирци милановачког Музеја сакупљено је више стотина предмета, од којих неколико велике научне и уметничке вредности. Руководиоци пројекта и аутори изложбе посвећене Руднику која је привукла велику пажњу јавности су Ана Цицовић, виши кустос археолог и др Дејан Радичевић, доцент на Филозофском факултету у Београду.
Истраживачка кампања на Руднику трајаће до краја августа 2016. године, а Министарство културе РС обезбедило је 1.015.200,00 динара за истраживања.

X