Музеји Србије: 10 дана од 10 до 10

Од 11. до 20. маја 2017. године, са темом “Музеј у гостима” одржана је национална

манифестација “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10”.

Национална манифестација “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10″ која обухвата Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, одржана је по трећи пут од 11. до 20. маја 2017. године у музејима и сродним институцијама широм Србије.

Манифестација „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“, као национална музејска иницијатива највећа на територији наше земље, у 2017. Одржана је трећу годину заредом. Заједнички наступ музеја и сродних институција у претходне две године учинио је целокупну музејску заједницу видљивијом у јавности и омогућио отворенију и бољу сарадњу између самих музеја.

„Тема манифестације за 2017. годину „Музеј у гостима“ је управо посвећена нечему што музеји иначе раде, али то није довољно наглашено. Музеји из Београда, Народни музеј и други, често гостују својим у другим градовима Србије, али музеји из других градова мање учествују у програмима Београда или Новог Сада. Ова тема омогућава нам да се у једној средини, не само представи институција из друге средине путем изложбе која гостује, већ да се и музеј и баштина једног поднебља представи у другој средини.

 Музеј рудничко-таковског краја, као и остали музеји Србије који учествују у овој манифестацији,  за посетиоце  је био отворен ових 10 дана од 10 сати ујутру до 22 часа увече и представио програме:

  • у четвртак 11. маја у 19 сати представљена је публикација Поглед кроз наслеђе, Завода за заштиту споменика културе Краљево. О књизи су говориле аутори мр Катарина Грујовић-Брковић и Марија Алексић Чеврљаковић
  • у суботу 13. маја у 18 сати своје вече имао је хор и оркестар ОШ “Краљ Александар I“ под вођством професора Милоша Живковића
  • у понедељак 15. маја у 18 сати, представили смо књигу Српски витешки код, аутора мр Марка Алексића
  • у четвртак 18. маја у 18 сати, организована је  радионица Други српски устанак, Обреновићи и живот у Србији. Радионицу води кустос Ирена Ђорђевић.
  • У суботу 20. маја, одржана је шеста по реду за нас, манифестација Ноћ музеја, која је почела у 17 сати и трајала до 24 сата, а посетиоце су видели читав низ занимљивих програма.
X