Музеј добио средства Министарства културе и информисања

Средства Министарства културе и информисања, помажу умногоме рад установа културе. Већ дуги низ година, многе пројекте реализујемо на овај начин. Ове године, добијена су средства за   за дигитализацију археолошког наслеђа, „Дигитализација утврђења на Острвици: израда ситуационог плана и документовање очуваних зидова“ који ће се финансирати у износу од 300.000 рсд  као и за наставак археолошких истраживања на планини Рудник у износу од 800.000 рсд.

Недавно смо добили нформацију да је Министарство културе подржало и наше пројекте: „Превентивна заштита-опремање депоа и сталне поставке Музеја рудничко-таковског краја“ за који је добијено 797.200 рсд и „Цркве брвнаре на територији Општине Горњи Милановац“ за који је добијено 600.000 рсд.

Пројекат „Превентивна заштита- опремање депоа и сталне поставке“, има за циљ да употпуни различите видове неопходне опреме депоа и сталне поставке установе. Пројектована је набавка изложбених витрина које обезбеђују адекватне услове презентовања предмета и набавка опреме за депо која ће обезбедити препоручене услове превентивне заштите: метални фиокари, фиокари за смештај предмета од текстила, металне кутије за депо и транспорт, ормар за стару и ретку књигу, амбалажа за одлагање, одвлаживачи ваздуха за депо и сталне поставке, као и још много тога…

Кроз изложбу и публикацију, у пројекту „Цркве брвнаре на територији Општине Горњи Милановац“  биће презентована досадашња истраживања о сачуваним црквама брвнарама, као и о онима које су некада постојале, а која се односе на архитектуру, сачуване богослужбене предмете и иконостасне целине, а истовремено доприносе бољем разумевању времена у коме су брвнаре настале, као и осетљив медијум у коме се огледају и кроз који се реализују све важне тековине и струјања једног народа. До данас су остале сачуване 4 брвнаре у готово првобитном стању (у селу Таково, Љутовница, Прањани и Коштунићи), и помени у различитим изворима о онима које данас више не постоје (у селу Мајдан, Брезна,Теочин, Лозaњ, Горњи Милановац, Брусница, Бољковци…). Иконостаси у брвнарама представљају аутентичне целине из времена подизања, док покретни фонд икона и сачуваних богослужбених предмета сведочи о животу цркава. Овај пројекат је још једна прилика за озбиљније интересовање за споменике народног неимарства.

X