ЛАЗАРЕВ ПЕЧАТНИК У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ У ПАРИЗУ, НА ИЗЛОЖБИ “КОСОВО И МЕТОХИЈА -10 КОРАКА”

Канцеларија за Косово и Метохију и Општина Звачан организовали су у Културном центру Србије у Паризу, у периоду 7-18. септембра 2016. године, међународну интерактивну изложбу под називом „Косово и Метохија – десет корака“.
Изложба кроз најмодерније уметничко-техничке методе представља политичку историју и развој културе на КиМ од периода антике до 20. века.
Посетиоцима изложбе у Паризу је представљен и типар кнеза Лазара, пронађен 2015. године приликом археолошких истраживања на Руднику. Кнез Лазар и битка на Косову у традицији српског народа представљају појмове од посебног значаја, који су обележили судбину српског народа од средњег века па готово до наших дана. Овај јединствен налаз потиче из времена Лазареве владавине над Рудником између 1373. и 1389. године. Својом лепотом, уметничком обрадом и целокупним утиском који оставља, сврстава се у бисере српске средњовековне сфрагистике.
Експонати које су поред Музеја рудничко-таковског краја, уступиле и друге српске институције културе, приближиће хришћанско и српско наслеђе на КиМ најширој иностраној публици.
По речима Марка Ђурића, шефа Канцеларије за КиМ изложба “КиМ-10 корака” узбуркала је духове у културном животу и на културној сцени Француске и Париза. Отварању изложбе присуствовало је око 40 амбасадора при УНЕСК-у као и представника многих држава. Изложба приказује печат кнеза Лазара откривен прошле године током археолошких ископавања нашег Музеја, плашт и прстен овог владара, ношње које су наше племкиње и госпође носиле у 12. и 13. веку а на интерактиван и тродимензионалан начин приказане су наше цркве и манастири и наша историја кроз векове.
О садржају изложбе која ће бити отворена до 18. септембра у Културном центру Србије у Паризу говорио је Дарко Танасковић, амбасадор Србије при УНЕСК-у.

X