Изложба „Кошуљица извезена“

У Галерији Музеја рудничко-таковског краја, синоћ је отворена изложба „Кошуљица, извезена…“ ауторке Снежане Шапоњић Ашанин, музејског саветника етнолога Народног музеја у Чачку. Поред ауторке милановачкој публици су се обратиле и Делфина Рајић, директорка Народног музеја у Чачаку и Снежана Томић, музејски саветник етнолог Музеја на отвореном Старо село из Сирогојна.
Изложба „Кошуљица, извезена…“ обухвата велики део предмета који припадају етнолошкој збирци Музеја у Чачку. Колекција кошуља се попуњавала различитим интезитетом. Највећи број кошуља је са простора општине Сјеница, али и Чачка, Лучана, Ивањице.
Кошуља је одувек била главни одевни предмет како мушке, тако и женске народне ношње. Настала у оквирима женске домаће радиности, намеће потребу да се представи јавности и укаже на прохујала времена, тежак и мукотрпан рад, , вештину женских руку, надареност и креативност, осећај за складност и композицију боја, али и на друштвени живот, обичајни и магијски значај кошуље у животу човека.
„Кошуљица, извезена…“ је отворена од 4. марта до 12. априла у Галерији Музаја, па обавештавамо суграђане да у том периоду могу погледати ови занимљиву изложбу вредну пажње.

X