ИЗЛОЖБА „СРЕДЊОВЕКОВНИ РУДНИК: АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА 2009–2015“ У МУЗЕЈУ ХЕРЦЕГОВИНЕ У ТРЕБИЊУ

Музеј Херцеговине у Требињу и Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца организовали су изложбу „Средњовековни Рудник: археолошка истраживања 2009–2015“ аутора Ане Цицовић, вишег кустоса археолога Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу и др Дејана Радичевића, доцента на Катедри за археологију Филозофског факултета у Београду.
Музеј рудничко-таковског краја је покренуо ову изложбу желећи да српској јавности представи Рудник у периоду великог успона средњовековне српске државе, периоду када је Рудник био један од најзначајнијих рударских и трговачких средишта у земљи. Изложба кроз пажљиво одабран материјал приказује црквену архитектуру, насеобинске објекте, богате и разноврсне предмете материјалне и духовне културе XIV и XV века.
Посебно занимљивим чине се детаљи фресака из једног од стамбених објекта. Такав живопис до сада није посведочен у средњовековним објектима профаног карактера, док паралеле имају у црквеном сликарству високог квалитета.
Последња ископавања изнедрила су и један изузетан археолошки налаз, на нашим просторима јединствен. Ради се о типару (печатњаку) из времена владавине кнеза Лазара над овим важним рударским и трговачким центром. Обликом одудара од свих до сада познатих средњовековних типара, а садржај печатне легенде такође је необичан и јединствен. Својом лепотом, уметничком обрадом и целокупним утиском који оставља, типар се сврстава у бисере српске средњовековне сфрагистике.
Отварање изложбе је 9. октобра 2017. године у 19 сати, а посетиоци је могу погледати до 1. новембра 2017. године.
На отварању ће поред аутора говорити Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине и Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

X