Изложба Садка Хаџихасановића у Музеју

Изложбу „Don`t play with gans – Звецкање оружјем“, уметника Садка Хаџихасановића из Канаде, Музеј рудничко-таковског краја

реализује у сарадњи са Галеријом савремене ликовне уметности Ниш и Галеријом Надежда Петровић у Чачку, уз стручно учешће Миодрага Даниловића, историчара уметности.
Њено одржавање помогли су Уметнички савети Канаде, Онтарија и Торонта.
Садко Хаџихасановић (1959, Бихаћ) дипломирао је на одсеку за сликарство на Академији ликовних уметности у Сарајеву 1982. године. Постдипломске студије је завршио на ФЛУ у Београду 1984. године. Један је од оснивача истакнуте ликовне групе „Звоно“у Сарајеву, са којом је излагао у Tate Liverpool Gallery у Енглеској. Члан групе био је до 1992. године. Излагао је у многим градовима бивше Југославије, његови радови су у колекциама музеја и галерија у Београду, Зрењанину, Сомбору, Панчеву, Сарајеву, Тузли, Чачку.
Од 1993. живи и ради у Торонту (Канада). Излагао на више од 300 самосталних и колективних изложби.
Његов рад био је представљен на престижним интернационалним манифестацијама: Havana Biennal (Куба), Venice Biennal -Benetton Collection (Италија). Излагао је у Мексику, многим градовима Америке (Њујорк, Мајами, Бафало Рочестер, Канзас Сити…) и Канаде (Монтреал, Торонто, Ванкувeр…).
Студијски је боравио у Шпанији и Француској. Радови Садка Хаџихасановића су у бројним приватним колекцијама широм света као и у јавним колекцијама многих музеја у Америци и Канади(нпр.: Urlich Museum, Kansas City; Museum of Art and History, Orillia; Art Gallery of Misissauga, Ontarioi; Maclauren Art Centre, Barrie; Art Gallery of Peel, Brampton…).
Paul Petro Contemporary Art је галерија која уметника заступа у Торонту.
Тематска индикција новијих дела Садка Хаџихасановићa усмерена је на трагичне друштвене појаве оличене у ратовима, насиљу, слободном поседовању оружја… Лично, аутентично искуство рата (на простору бивше Југославије) које је пре тридесет година трајно променило уметников животни пут, суочавајући га са искушењима емиграције, али и екстремни пораст насиља различитих видова од индивидуалних акција до међудржавних сукоба на глобалној цивилизацијској позорници, повод су за критичку опсервацију и визуелну проблематизацију највеће људске пошасти која у актуелном свету потпуно замагљује хоризонт хуманистичких начела.
Изложбу у Горњем Милановцу чине три анимирана филма, цртежи и слике на платну, као и један број радова из домаћих галеријских збирки и приватних колекција. Отварање је у среду, 17. августа 2022. у 19 сати. Добро дошли!
X