Изложба Ризница Цркве Светог Николе у Шилопају

Музеј рудничко-таковског краја 17. октобра 2019. године у 19 сати отворио је изложбу „Ризница цркве Светог Николе у Шилопају“ поводом 80 година од освећења храма.

О светињи у Шилопају говорили су: свештеник Драган Ђорем, архијерејски намесник таковски, Александар Марушић, директор Музеја и Милојко Сарачевић. Александар Марушић говорио је о обавези музеја да бележи ризнице рудничко-таковског краја, истакао чињенице о изградњи Цркве у Шилопају и сличности и разлике са другим богомољама наше општине а протојереј Драган Ђорем истакао је сарадњу цркве са Музејом рудничко-таковског краја, набројао све пројекте којима је наш музеј трајно прибележио историјско богатство наших цркава и најавио изложбу посвећену мати Ани Аџић ,која ће бити отворена у нашем музеју 5. Новембра. Истакао је да Српска Првославна Црква слави 800 година постојања а црква у Шилопају 80 година. Милојко Сарачевоћ је истакао шта се све на задужбини Сарачевића у претходном периоду радило и шта ће се још на цркви у Шилопају урадити.

На отварању је  приказан филмски запис из 1939. године са освећења цркве које је обавио тадашњи Епископ жички Николај Велимировић, у присуству ктитора Љубе и Маре Сарачевић, Епископа далматинског др Иринеја Ђорђевића и великог броја верника.

Аутори изложбе су Ана Ранковић, виши кустос-историчар уметности и Ана Цицовић, виши кустос-археолог. Изложба ће бити отворена до 31. октобра 2019. године.

X