Изложба „Пут на Исток краља Милана Обреновића“ отворена у нашем Музеју

Основна идеја и инспирација за настанак изложбене поставке Пут на Исток краља Милана Обреновића: хаџилук и култура Оријента на српском двору проистекла је из књиге ађутанта краља Милана Обреновића и његовог сапутника на путовању на Исток 1889. године, пуковника и доцнијег генерала Михаила Рашића, коју је он под називом Са Њ. В. Краљем Миланом на Истоку објавио 1891/1892. године.

Изложба говори о личности Милана Обреновића, његовој абдикацији и мотивима за путовање у Свету земљу, духовном преображају на Христовом гробу, перцепцији дискурса Оријента у српској средини и његовим утицајима на обликовање двора и дворске културе у Краљевини Србији крајем XIX и почетком XX века.
Убрзо након низа бурних догађаја у јавном и приватном животу, Милан Обреновић је у пратњи најближих сарадника, под псеудонимом „гроф од Таковаˮ, кренуо на хаџилук у Свету земљу, са успутним задржавањем у Цариграду, Бејруту и Дамаску.
Реализација изложбене поставке и каталога Пут на Исток краља Милана Обреновића: хаџилук и култура Оријента на српском двору финансирана је средствима одобреним на основу истоименог двогодишњег пројекта на Конкурсу Министарства културе Владе Републике Србије и суфинансиран средствима Града Смедерева. Овај стрпљиви истраживачки рад др Снежане Цветковић и Мса Дејана Вукелића, заблистао је у галерији Музеја рудничко-таковског краја, где се најчешће изложбе Музеја у Смедереву изузетно лепо уклопе у простор, а посетиоци музеја уживали су у прилици да чују опширнију причу о мало познатим чињеницама о краљу Милану Обреновићу, који је најчешће представљен у једном светлу, док као и сваки човек а нарочито владар има више аспеката са којих треба посматрати владавину и живот. У нади да ћемо некада имати прилику да уживо погледамо Арапску собу краља Милана Обреновића која се налази у Словачкој, до тада можемо да је путем савременијих технологија погледамо у Музеју рудничко-таковског краја. Овог пута приредићемо, по речима др Снежане Цветковић, и стручно вођење кроз изложбу, које је заказано за 10. април, када је и последњи дан гостовања у нашем музеју.
Захваљујемо се Музеју у Смедереву, др Снежани Цветковић, као и МА Дејану Вукелићу, ауторима изложбе и сарадницима на нашем пројекту „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“, који је подстрек за овакве изложбе и надамо се да ће у будућности бити прегршт прилика за сарадњу.
Фото: Саша Савовић
X