Изложба о Мики Борисављевићу у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу

У Универзитетској библиотеци у Крагујевцу отворена је изложба „Живот у снази мотора: Михаило Мика Борисављевић“ Музеја рудничко-таковског краја, која богатом документарном грађом приказује животни и професионални пут нашег великог стручњака у области моторне и аутомобилске индустрије, професора Михаила Борисављевића. Аутори изложбе су Ана Цицовић, Момчило Пауновић и Владимир Веселиновић.

Публику су поздравили Весна Абадић, директорка Универзитетске библиотеке у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу, и Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја, док су о значају поставке и професору Борисављевићу говорили Момчило Пауновић и Небојше Бобан Атанацковић, легенда аутомобилизма и припадник старе гарде тркачких асова.

Машински инжењер проф. Михаило Борисављевић, родом са Рудника, био је страствени заљубљеник у мотористику, учесник многобројних трка, међу којима и „Првих београдских аутомобилских и мотоциклистичких трка“ одржаних 1939. године на стази око Калемегдана. Према сопственим нацртима, конструисао је први српски тркачки мотоцикл МБ-125. Био је и један од оснивача Ауто мото савеза Југославије.

Изложба је отворена до 21. јуна 2024. године.

X