Изложба о краљици Драги отворена у Нишу

У присуству великог броја посетилаца и поштовалаца лика и дела краљице Драге у Галерији Синагога Народног музеја у Нишу отворена је изложба „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“. Изложбу су заједно реализовали Музеј рудничко-таковског краја и Народни музеј Ниш. На отварању све присутне је поздравила Весна Црноглавац- директорка Народног музеја Ниш, о краљицу Драги и самој изложби на јако занимљив начин говорио је директор Музеја рудничко-таковског краја и један од аутора изложбе Александар Марушић. Већница за културу града Ниша, Адриана Атанасов поздравила је присутне у име градоначелнице Ниша и прогласила изложбу отвореном.

Галерија Синагога је отворена од уторка до петка од 10 до 17 сати, викендом од 10 до 15 сати, а изложбу можете погледати до 13. октобра.

Њена прича и без креативне интервенције, сама по себи, наликује сценарију који би пожелео сваки позоришни или филмски редитељ

Живот лепе и начитане Рудничанке која рано ступа у брак повинујући се очевој вољи на уштрб девојачких снова, рано постаје удовица и после смрти родитеља преузима бригу над млађим сестрама и браћом, добија нове токове ступањем у службу краљице Наталије. Наклоност и љубав младог српског краља била је својеврсна компензација за превремене животне недаће. Тренутно задовољство краљевског живота, окончано је  крвавим крајем који је уједно означио и крај епохе Обреновића. Такав живот, или бар један од његових сегмената, више је него подесан да се преточи на целулоидну траку, роман или изложбу.

Музеј рудничко-таковског краја, посветио је пажњу знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој а скрајнутој краљици Драги, која је променила српску историјску сцену. Као неми посматрачи историје, наш задатак је као и увек да представимо чињенице, а то су овог пута поставком учинили виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић, представивши пре свега тужан историјски моменат Мајског преврата али не заборавивши све оно због чега је Драга Обреновић – наша суграђанка краљица Драга.

X