Изложба „Наша суграђанка краљица Драга: између славе и анатеме“ у Народном музеју Ваљево

Њена прича и без креативне интервенције, сама по себи, наликује сценарију који би пожелео сваки позоришни или филмски редитељ.

Живот лепе и начитане Рудничанке која рано ступа у брак повинујући се очевој вољи на уштрб девојачких снова, рано постаје удовица и после смрти родитеља преузима бригу над млађим сестрама и браћом, добија нове токове ступањем у службу краљице Наталије. Наклоност и љубав младог српског краља била је својеврсна компензација за превремене животне недаће. Тренутно задовољство краљевског живота, окончано је крвавим крајем који је уједно означио и крај епохе Обреновића. Такав живот, или бар један од његових сегмената, више је него подесан да се преточи на целулоидну траку, роман или изложбу.

Музеј рудничко-таковског краја, посветио је пажњу знаменитој суграђанки, унуци Николе Милићевића Луњевице, образованој а скрајнутој краљици Драги. Аутори изложбе су виши кустоси Ана Ранковић и Александар Марушић.

Ова репрезентативна поставка коју прати богат изложбени каталог гостује у Народном музеју у Ваљеву од 6. августа и драго нам је да ће поштоваоци историје моћи да обогате своје знање о српској историји. Отварање изложбе је у 19 сати у Галерији Народног музеја Ваљево.

X