ИЗЛОЖБА МИХАИЛО МИКА БОРИСАВЉЕВИЋ

Професор Мика; тако су звали великог завичајног човека Михаила Мику Борисављевића, родом из Мајдана. Задатак нашег Музеја није само да се бави далеком прошлошћу, већ и оном нешто ближом. Не смемо дозволити да нам „измигоље“ из сећања људи попут професора Борисављевића.
Мотори су били његов живот. Стога су и бајкери Србије допутовали синоћ да одају почаст конструктору српског мотоцикла МБ 125 првог тркачког мотоцикла конструисаног у Србији искључиво за потребе такмичења у мото-спорту. Студирао је у Немачкој на Машинском факултету од 1931. Године. Орјентисао се на област мотора и возила. Објављивао је као дописник за лист „Време“. Давао је прегледе великих аутомобилских салона, возио пробне вожње и давао своје мишљење. Био је почасни олимпијски аташе Краљевине Југославије на Олимпијским играма, од 6-16. Фебруара 1936. године у Гармиш-Партенкирхену у Немачкој. Своја знања применио је по доласку у Србију. Основао је школу за кадар аутомеханичара, постао референт Мотоциклистичког савеза Србије.Љубав према мотоциклима одвела га је и на тркачке стазе. 3. Септембра 1939. учествује на Првој међународној аутомобилској и мотоциклистичкој трци на кружној стази око Калемегдана.
Ово је само делић богатог живота професора Борисављевића.
Синоћ су о њему говорили др Милорад Милованчевић, редовни професор Машинског факултета у Београду и Небојша Ђорђевић, председник Удружења историчара аутомобилизма. Професор Милованчевић упоредио је синоћни догађај са изласком дипломаца са Машинског факултета. Истакао је, колико је пре свега, професор Мика био добар човек и добар педагог. Замолио је све Милановчане да чувају сећање на свог професора Мику и истакао да су Музеј рудничко-таковског краја и аутор изложбе виши кустос Ана Цицовић, урадили изузетно важну поставку не само за породицу Борисављевић већ и за читаву Србију, а пре свега је истакао да је важно што је породица сачувала све експонате који су сада део ове изложбе и ,надамо се, неке сталне поставке о овом великом човеку.
Михаило Борисављевић је између осталог, учествовао у подизању српске индустрије: ИМТ-а, ИМР-а , завода Црвена застава, ФАМОС-а, 30 година је радио на факултету, студенти су га обожавали, звали су га Мика Мотористика…Саветовао је: „Немојте децо паре да јурите, радите децо оно шта најбоље знате, а паре ће доћи онолико колико је потребно и када је потребно…“
Велика нам је част што смо имали прилику да на отварању изложбе угостимо потомке професора Борисављевића, а све вас позивамо да погледате изложбу и видите каквог смо то професора имали .

X