Изложба Михаило Мика Борисављевић у Галерији САНУ

У Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности 13. aвгуста 2019. године отворена је изложба Музеја рудничко-таковског краја, која богатом документарном грађом приказује животни и професионални пут нашег великог стручњака у области моторне и аутомобилске индустрије, професора Михаила Борисављевића. Аутори изложбе су Ана Цицовић, Момчило Пауновић и Владимир Веселиновић.

Машински инжењер Михаило Борисављевић, родом са Рудника, био је страствени заљубљеник у мотористику, учесник многобројних трка, међу којима и „Првих београдских аутомобилских и мотоциклистичких трка“ одржаних 3. септембра 1939. године на стази око Калемегдана. Према сопственим нацртима, конструисао је први српски тркачки мотоцикл МБ-125. Био је и један од оснивача Ауто мото савеза Југославије.

О значају поставке и професору Борисављевићу говорили су академик Зоран Петровић, директор Галерије науке и технике САНУ, виши кустос Ана Цицовић, аутор изложбе, Жарко Зечевић, потпреседник Олимпијског комитета Србије и др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета у Београду

Изложба је отворена до 28. августа 2019. године.

X