Изложба „Мати Ана“ у Врњачкој Бањи

У уторак, 3. новембра смо гостовали у Замку културе у Врњачкој Бањи где смо отворили изложбу „Мати Ана Аџић: духовно чедо владике Николаја Велимировића, аутора Весне Ћурчић и Мирјане Глишовић. Отварање је увеличао дечји хор који води мати Теодора из Манастира Велуће. По други пут извели су Химну Богдају, чији текст је написао владика Николај Велимировић. О сарадњи две установе и нашим гостовањима у Врњачкој Бањи говорио је директор Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић. Истакао је колико гостовања је имала изложба о мати Ани до сада и зашто је она личност која завређује истраживачку пажњу. Историја манастира Враћевшнице њеним доласком добила је другачији правац, који је задржала све до савременог доба. Истакао је да ми заиста поштујемо највећу светињу рудничко-таковског краја.

Један од аутора, Мирјана Глишовић говорила је шта то сама поставка садржи и зашто је било посебно издвојити доброчинитељски рад мати Ане, која је у световном животу била Надежда Аџић. Ипак, не смемо заборавити порекло и одрастање мати Ане, које је везано између осталог, за Врњачку Бању, где је одрастала не само она, већ и њен отац Сретен.

Овим гостовањем заокружили смо први циклус гостовања изложбе „Мати Ана Аџић“ у местима која су за породицу Аџић била важна. Јуче се од домаћина, Јелене Боровић Димић која је говорила о значају породице Аџић за Врњачку Бању, чула иницијатива да Бања добије улицу и споменик посвећен њеном доброчинитељском раду.

Нама остаје да се надамо да ћемо успети у намери да после свих гостовања, изложба дође кући у спомен собу у Манастиру Враћевшници, која би требало уз помоћ добрих људи а на предлог Оливера Ђорђевића из Јагодине да се оформи.

X