Изложба „Мати Ана“ на данима владике Николаја У Ваљеву

Живот, живот, живот… Ове охрабрујуће речи владике Николаја Велимировића могу се сматрати мотом Симпосиона у част Светог Владике Николаја, који је Епархија ваљевска организовала у суботу 21. октобра. Имали смо велику част да сесије симпосиона буду завршене отварањем наше ауторске изложбе „Мати Ана Аџић: духовно чедо владике Николаја Велимировића“ у препуној галерији Музеја завичајних писаца у Ваљеву. На симпосиону су у преподневној сесији учествовали др Милош Ковић и др Снежана Адамовић са темом Свети владика Николај о теологији и религији владике Његоша. У поподневној сесији учествовали су протођакон др Љубомир Ранковић, који је изузетно емотивним обраћањем увеличао овај скуп речима о владици Николају, његовом животу и биографским подацима. Др Ранковић је имао прилику да буде ђакон владици Јовану Велимировићу и стога је био у прилици да записује и памти податке о владици Николају који нису били доступни другима. Како је мати Ана чедо владике Николаја, Љубомир Ранковић присетио се како је владика Јован Велимировић доживео мати Анину смрт, и са којим поштовањем и тугом је присуствовао њеној сахрани. Многе запитаности о животу владике Николаја, управо је на симпосиону разрешио др Ранковић, говорећи да је смисао духовног преображаја владике Николаја у речима: „Досад сам говорио да ме цене, одсад говорим да ме разумеју.“ Уз таквог владику Николаја стала је мати Ана, и остала верна његовој личности до краја земаљског живота. Матија Бећковић је говорио о односу краља Александра Карађорђевића и владике Николаја, успоставивши везу и са Његошем. Као и увек, слушаоци су могли сазнати обиље података које до тада нису чули.

Након предавања сви учесници заједно са владиком Исихијем прошли су прелепом вароши до Музеја завичајних писаца где је отоврена наша изложба о мати Ани. Госте је представила директорка ваљевске библиотеке Виолета Милошевић, истакавши значај библиотеке и лепог Музеја завичајних писаца. Историчар Александар Марушић је истакао значај владике Николаја за наш крај, колико је пута посетио нашу општину и којим поводом, повезавши и личност Божидара Терзића, генерала, министра војног и са владиком Николајем и са Ваљевом. О животу мати Ане, говорила је један од аутора Весна Ћурчић, виши кустос едукатор појаснивши зашто су се аутори Весна Ћурчић и Мирјана Глишовић одлучиле да се посвете животу Наде Аџић, какво је било њено детињство и младост у знаменитој породици Сретена Аџића, њеног оца и мајке Милеве, потом какав је био њен доброчинитељски рад у Београду а потом у Битољу и Трстенику и коначно, како су њена снага и вера уздигли Манастир Враћевшницу у један од најлепших женских манастира, који и данас живи по њеним саветима и поукама.
Као установа, неизмерно се захваљујемо Његовом Преосвештенству епископу ваљевском Господину Исихију, и пре свега оцу Дејану Трипковићу на величанственој организацији и доброти пре свега.
X