Изложба ,,Јован Дучић cвом милом Требињу – трагом једне визије” из Легата Музеја Херцеговине

Изложба ,,Јован Дучић – свом милом Требињу – трагом једне визије“, биће отворена у среду 11. oктобра, у 19.00 сати у Музеју рудничко-таковског краја.

О изложби из Легата Музеја Херцеговине у Требињу сазнајемо: „Естета и заљубљеник у умјетност, зачетник идеје о оснивању музеја у Требињу, сакупио је и поклонио збирку вриједних умјетничких експоната намјенивши је за тада још неотворени Музеј и за украшавање ужег градског језгра. Дар Требињу, Дучић је, као амбасадор Краљевине Југославије, послао 1935. године из Рима, када су сви предмети били изложени у сали Општине. Колекцију у музеју, као сталну поставку, тематски чине три дијела.

Први дио са око стотину експоната римске и средњовјековне камене пластике, коју представљају дијелови саркофага и скулптура са локалитета у Италији и показују хеленистички идеал животне радости и лијепи стил класицизма I и II вијека н.е. и академског маниризма епохе Севера, као и украсни рељефи црквеног намјештаја, који припадају прероманичкој умјетности Јадранског приобаља (IX –XI в.). Други дио чини колекција умјетничких дјела, која је представљена са 14 умјетничких слика наших и иностраних умјетника, од којих су најстарије двије слике из XVI вијека, шпанске Коређове школе, потом радови Стојана Аралице, Даниела Михалека, Косте Питидеса, Едуарда Виралта, Миливоја Узелца и Војислава Бумбаширевића. Збирку обогаћује и један изврстан мозаик са позлатом, рад средњеевропског умјетника са почетка XX вијека, таписерија из XVII-XVIII вијека, дјело средњеевропске француске радионице и таписерија из Јапана, рад у свили са почетка XX вијека. Трећи дио су пјесникови лични предмети – амбасадорско одијело, ордење, као и рукописи, писма и фотографије. Дио легата чува се у Народној библиотеци у Требињу са преко 5500 књига, пјесникових рукописа, писама, скица и фотографија.

Сабравши заједно Дучићев Легат, поклон родном граду, који се данас налази у музеју и библиотеци, као и археолошке споменике, фонтану, чесму, споменик Херојима за слободу, Његошу, барељеф Јелене Анжујске на зидинама старог града, који красе требињске тргове, улице и Градски парк са статуама лавова на улазу, преостаје само да се изрази дивљење и захвалност једном Требињцу који је дио својих колекција поклонио на дар родном граду и тиме заузео своје почасно место међу грађанима Требиња. Ова изложба је само дио трага једне племените, родољубиве визије Јована Дучића, како је сам написао на споменику Његошу посвету ,,Свом милом Требињу”.

Изложбу су припремили кустоси Музеја Херцеговине: избор предмета и текстови ИванаГрујић, пратећи текстови Јелена Пујић, Тамара Рајковић и Симо Радић, техничка припрема Слађана Делић.

X