Изложба Централни Балкан између грчког и келтског света

Изложба Народног музеја у Београду „Централни Балкан између грчког и келтског света“ отворена је у Галерији Музеја рудничко-таковског краја. Госте и публику је поздравио Александар Марушић, директор Музеја у Г. Милановцу, а изложбу је отворио руководилац истраживања на локалитету Кале-Кршевица, др Иван Вранић из Археолошког института у Београду.

У име аутора др Петра Поповића, Вере Крстић и Аце Ђорђевића, публици се обратио др Иван Вранић, који је истакао да због своје комплексности и јединствености, локалитет заслужује важно место у археологији Балкана и оправдано изазива пажњу научне јавности. Истраживањима је утврђено да су у срцу Балкана, далеко од тада цивилизованог света, откривени делови урбаног насеља, грађеног по грчким узорима, које је процват доживело у време Филипа Македонског и Александра Великог. Локалитет је најјужније келтско насеље и уједно најсеверније насеље са грчком архитектуром и материјалним остацима.

Изложба приказује резултате археолошких истраживања у селу Кршевици код Врања од 2001. до 2011. године, даје увид у материјалну културу и донекле илуструје изглед овог насеља. Отворена је до 13. октобра 2019. године.

X