Хоризонти Божидара Продановића

Музеј Вас позива да присуствујете отварању изложбе „ХОРИЗОНТИ БОЖИДАРА ПРОДАНОВИЋА – изложба акварела у част 100 година од рођења“, у петак 30. јуна 2023. у 18 сати. Изложбу нашег музеја ће уз учешће породице, Милете и Данице Продановић, отворити историчар уметности Миодраг Даниловић.

Изложбом одабраних акварела Божидара Боже Продановића из породичне збирке Милете, Данице и Ленке Продановић, Музеј рудничко-таковског краја заједно са уметниковом породицом жели да, у част 100 година од његовог рођења, обнови сећање на овог изузетног завичајног ствараоца који се према свом, рудничко-таковском крају, увек односио са посебном љубављу.

Божидар Божа Продановић(Прањани, 14. јул 1923 – Београд, 24. јануар 2006 )био је уметник веран сопственом сензибилитету, захваљујући чему је веома рано успео да изгради особен, препознатљив стил. Током свог, близу седам деценија дугог, уметничког стварања, бавио с ецртежом, графиком, сликарством, мозаиком, писањем есеја о уметности и, кроз професорски позив, извођењем младих уметника на исти тај пут.

Године 1977. Божа Продановић, у жељи да се у Горњем Милановцу развија склоност и љубав према сликарству, као и да би се очувала успомена на Стојанку Теодоровић, његову професорку цртања из Гимназије, Општини Горњи Милановац поклонио је 82 своја дела. Касније, 1999. године, Општина је комплетну збирку уметничких дела предала Музеју рудничко-таковског краја, како би она била у потпуности стручно обрађена и на тај начин адекватно сачувана. Поред тога, Продановић је, приликом оснивања Музеја Другог српског устанка у Такову, поклонио још 13 својих радова насталих током 1993. и 1994. године, са наменом да употпуне сталну поставку овог музеја. Његов син, Милета Продановић, даривао је кутију са уметничким прибором свог оца Музеју, на Вечери сећања на Божу Продановића, јануара 2007. године. У овој години изузетно значајног јубилеја, Музеј ће извршити конзервацију уметничких дела која се чувају у легату завичајног уметника уз помоћ Министарства културе и информисања.

Једина његова жеља везана за заоставштину, била је да не буде заробљена у депоима већ да с времена на време буде представљена публици, кроз чије посматрање ће уметникови ХОРИЗОНТИ поново оживети…

Изложба ће бити отворена до 4. августа 2023. године.

X