ЕВО МЕНЕ, ЕТО ВАС

Поводом Дана наше установе и у оквиру априлских програма за Дан наше општине, наш музеј је синоћ у Галерији отворио изложбу ЕВО МЕНЕ, ЕТО ВАС Историјског архива Шумадије из Крагујевца. Пригодним уводом о Другом српском устанку и значају рудничко-таковског краја за почетак устанка, и за стварање слободне нововековне Србије, говорио је историчар Александар Марушић, а потом представио госте, ауторе изложбе Ненада Карамијалковића и Славка Степановића.
Аутори су представили ову изузетну поставку, која је подељена у три дела и говори о предустаничком времену, периоду самог устанка и периоду после устанка. Представљене су и знамените личности таковског устанка међу којима су се наравно нашле и личности из рудничко-таковског краја. Занимљивост ове изложбе је та што су на њој представљена документа о Другом српском устанку, која до сада нису излагана, а која су залагањем Историјског архива Шумадије доспела у ову збирку из бечких архива. Ова установа ће о самом устанку и периоду пре и после устанка свакако имати још тога да проучи и приреди за јавност када се растумаче документа писана османским турским језиком.
Изложба је допуњена артефактима из историјске збирке Музеја рудничко-таковског краја.
Позивамо све суграђане да погледају ову изузетну изложбу радним даном и викендом у нашој галерији. Радно време Музеја је радним даном од 7.30-19.00 часова а викендом од 11.00-16.00. Позивамо такође ученике и професоре историје и грађанског васпитања да часове одрже у амбијенту ове изложбе. Изложба ће трајати до 15. маја.

X