ДРАГИША ВАСИЋ И СРПСКА НАЦИОНАЛНА ИДЕЈА

Галерија Музеја рудничко-таковског краја је увек препуна људи који заиста умеју да цене искрене  подвиге научних радника, какав је и рад на књизи Драгиша Васић и српска национална идеја. Госте је синоћ представио в.д. директор Музеја Александар Марушић, подсетивши на значај Драгише Васића за Горњи Милановац и на то да је наш музеј овом знаменитом Милановчанину посветио 2005. научни скуп а потом објавио и зборник радова Живот и дело Драгише Васића.
Потом је Борисав Челиковић, уредник Службеног гласника, представио библиотеку Саборник Службеног гласника, истакавши да је ова едиција изазвала велику пажњу читалаца и да праве књиге увек нађу свој пут. Истакао је такође да је најплодотворнији аутор ове библиотеке, управо др Милош Тимотијевић, и то, за сада са три објављене књиге: Равна гора, књига о Звонку Вучковићу и Драгиши Васићу, а у књизи Рудник:шапат висина појављује се као један од аутора.
Др Владимир Димитријевић је увек радо виђен гост у Горњем Милановцу, баш зато што своју пажњу често посвећује знаменитим Милановчанима, нарочито Момчилу Настасијевићу и Драгиши Васићу. Димитријевић је као и увек показао да је недостижна ризница знања, коју увек ваља одшкринути и научити нешто ново. До детаља је представио концепцију књиге Драгиша Васић и српска национална идеја и истакао да је Достојевски говорио како је сваки људски живот важнији и богатији од било ког романа, а да је живот Драгише Васића, управо био такав.
О Драгиши Васићу, на крају вечери говорио је неуморни истраживач, др Милош Тимотијевић, историчар чачанског музеја. Посебно нам је драго што смо имали част да пратимо развитак  овако опсежне студије о Драгиши Васићу. Милош Тимотијевић истиче да је зборник Живот и дело Драгише Васића, који је објавио наш музеј управо био полазна тачка за књигу Драгиша Васић и српска национална идеја.
Синоћ смо објединили национално и завичајно, у причи о овој изузетној студији, за коју Димитријевић каже да је посебно значајна јер је написана стилом пријемчивим за све, а свакако фактографски је неоспорна.

X