ДЕСПОТ ЂУРАЂ БРАНКОВИЋ У ДЕЛУ БРАЋЕ НАСТАСИЈЕВИЋ

У нашој Галерији 7. марта је отворена изложба “Деспот Ђурађ Бранковић у делу браће Настасијевић“. Изложбу су припремили виши кустос мр Снежана Цветковић, наша драга сарадница, аутор радова за публикацију „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“ и историчар Мирослав П. Лазић, такође виши кустос Музеја у Смедереву.
Снежана Цветковић нас је на отварању провела кроз причу о браћи Настасијевић и њиховој вези са историјском личношћу деспотом Ђурђем Бранковићем. Момчило је написао текст драме „Ђурађ Бранковић“,за коју Б. Михајловић у предговору књиге каже да је: „…Ораторијум пун достојанствене узвишености и историјске коби,“ Светомир оперу у којој је коришћен тај текст а аутор је и цртежа сценографије, Живорад је осликао сценографију за оперу а Славомир је аутор романа „Тешко побеђенима“ чије одломке нам је прочитала ученица четврте године Гимназије „Таковски устанак“, Доротеја Илић.
Нажалост, историчар Мирослав П. Лазић је био спречен, због болести, да нам расветли још више историјске прилике и везе Смедерева и Рудника, али нам је виши кустос Снежана Цветковић која је и дошла на идеју да уради овако занимљиву изложбу, заиста расветлила све детаље бављења браће Настасијевић овом темом. Гошћу је представила виши кустос Тања Гачић, а Снежана Цветковић је још једном подсетила да је Светомир Настасијевић један од ретких аутора опере и да заиста треба озбиљно размислити о поновном постављању овог дела на сцену. Истакла је да Момчило није дочекао премијеру опере, и да је Живорад био посебно везан за Смедерево и да је 1908. Настала слика, „Смедерево“ када је Живорад био у посети овом граду, што је и описано у „Успоменама Живорада Настасијевића“ које је наш Музеј објавио.
Захваљујемо се Музеју из Смедерева на сарадњи и радујемо се њиховим будућим пројектима.
Изложба ће бити отворена до 10. априла.

X