ДЕЧЈЕ НОВИНЕ – ГИГАНТ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ИЗДАВАШТВА

У четвртак 8. децембра у 19 сати, Музеј рудничко-таковског краја подсетиће на јубилеј  издавачког предузећа “Дечје Новине”. Крајем 1956. године, група наставника и ученика “брусничке” школе, у импровизованој редакцији пожелела је да афирмише дечје стваралаштво тако што ће издати школски лист. Први број листа ”Дечја политика” изашао је у тиражу од хиљаду примерака, али је забрањен због реакције београдске “Политике”. За други број одабран је нови назив- Дечје новине-име које је ушло у историју. “Дечје новине” достизале су тираж од 100.000 примерака по једном броју. Делатност се временом шири на издавачку, Срећко Јовановић постаје главни и одговорни уредник куће а Александар Лазаревић генерални директор. Заштитни знак издавачког гиганта постаје дечак у искораку напред, а осмислио га је непревазиђени дизајнер Раде Ранчић.
Читав свет је знао за Горњи Милановац и Дечје новине. Штампани су нобеловци, потом издавачки подухвати попут Крмчије Светог Саве, Историје графике, светлост дана су угледали стотине наслова светских и домаћих писаца… Дошло је до сарадње са италијанском фирмом “Панини”, када су “Дечје новине” почеле штампу чувених албума са сличицама. (Сара Кеј, Плавокапица, Пчелица Маја, Хајди Тарзан, Бамби и многи други). Појављује се још школских листова : Зека, Тик-так, следи незаборавни Џубокс, Културе истока, Момент, Еурека, Црни појас, стрипови Мандрак, Модести Блејз и што је најважније 1963. кренуло се са едицијом Никад робом, чији су тиражи достизали 150 и 200.000  примерака. Јунаци Мирко и Славко, Десимира Жижовића Буина, очекивани су сваке седмице са великим нсетрпљењем. Толико су били популарни, да издавач није могао да нађе довољно цртача да задовољи потребе штампе овог стрипа.
Овај гигант, као и многи други, више не постоји. Нећемо залазити у разлоге зашто је то тако, али желимо да подсетимо на то шта су за све нас биле Дечје новине, а посебно за оне који су свој радни век посветили овој издавачкој кући. Они имају шта да памте.
Музеј рудничко-таковског краја позива све оне који желе да се подсете како је то изгледало када су деца стварала новине у четвртак 8. децембра, у 19 сати у Галерији музеја.

УЛАЗ ЈЕ КАО И УВЕК БЕСПЛАТАН!

X