ЧУВАРИ ВАТРЕ У МУЗЕЈУ

Гостовање изложбе „Чувари ватре“ Народног музеја у Смедеревској Паланци

Изложба „Чувари ватре“, аутора Петра Декића, је  настала као резултат потребе да се обележи 50 година постојања Народног музеја у Смедеревској Паланци. Из тих разлога она је стварана као значењски систем који рефлектује почетке музеја и успоставља перспективе будућег развоја на основу преиспитивања неколико кључних музеолошких појмова: економске, симболичке и егзистенцијалне вредности, огледања (као музеолошког метода) и материјалности или нематеријалности музејског садржаја.
Наслов изложбе изведен је из елаборације оне Малерове мисли да: „Традиција није обожавање пепела, већ преношење ватре.“ . Чувари ватре су они који стално чине напор да од куће начине дом бринући да оно што је једном створено, ма колико нестално, настави да траје пратећи промене и не заборављајући да она највреднија својства прошлости припреме за будућност. Тај дом који је изложбом изнова саграђен чине његови радници, публика, новинари и јавност који стижу стазом у којој ће се препознати сви који деле и преносе један другачији и необичнији свет са друге стране одраза.
За гостовање у Музеју рудничко-таковског краја приређена је поставка која садржи више десетина слика и  скулптура, археолошких, етнолошких и историјских предмета из фондова Народног музеја у Смедеревској Паланци. Међу њима су нека од најизузетнијих уметничких имена, јединствени археолошки налази, историјски и етнолошки предмети окји су учинили Народни музеј у Смедеревској Паланци национално и међународно препознатљивом и респектабилном музејском кућом.
Изложба ће бити отворена у Галерији Музеја рудничко-таковског краја 14. марта 2017. године у 19 часова, а трајаће до 18. априла ове године

X