БОГОЈАВЉАЊЕ НА РУДНИКУ

Јуче смо у Дому културе „Војислав Илић“ на Руднику приказали етно филм „Богојављење“ нашег колеге вишег кустоса етнолога Милана Брајовића. Већи део своје каријере у области етнологије Брајовић је посветио снимању филмова који бележе многе обичаје који полако ишчезавају као и оне чија се традиција одржала али наравно прилагођена савременом добу. Фолм „Богојављење“ још један је пример да нико ко поштује традицију не греши и има будућност и стога је изузетно важно да деци пренесемо нит прошлих времена.
О етнологији уопште, деци Рудника, говорио је кустос Милан Брајовић, Ивана Ћирјаковић виши кустос, етнолог Народног музеја Чачак говорила је о значају етно филма а Снежана Шапоњић Ашанин, такође етнолог чачанског музеја, музејски саветник говорила је о самом празнику Богојављење и обичајима везаним за њега.
Захваљујемо се Момчилу Пауновићу, ученицима и просветним радницима ОШ „Арсеније Лома“ на Руднику, и пре свега компанији Contango, чијом љубазношћу можемо да рад музеја представимо не само у нашем центру, већ свима онима до којих нам је стало да дођемо.

X