„Бесмртни поручник у смрт са осмехом“

У четвртак 13. маја у 19 сати, Музеј рудничко-таковског краја ће у оквиру манифестације „Музеји за 10“ у свечаној сали Гимназије „Таковски устанак“, приказати филм аутора Ранке Велимировић, „Бесмртни поручник у смрт са осмехом“. О филму и поручнику Жугићу, говориће академик Жељко Зиројевић и Младен Велимировић, син Ранке, који пажљиво негује сећање на мајку која је заволела рудничко-таковски крај, и на мајчиног ујака поручника Жугића.

Поручник Божидар Жугић, иако веома поштован у народу, због неприпадности ни партизанима нити четницима био је у сенци током СФРЈ а многи управо сматрају да је заправо поручник Жугић та прва устаничка пушка у Србији и Југославији. Пре месец дана се навршило 80 година од погибије знаменитог поручника,  који је као поручник Југословенске краљевске војске током априлског рата у Бачкој, месту Гложан 13.04.1941 приликом агресије фашиста, спречио званичну предају свог пука усмртивши свог пуковника, команданта десетог пука Краљевине Југославије и команданта Хортијевске фашистичке агресорке формације при самом почетку преговора о предаји.

Филм који ппоклањамо суграђанима захваљујући господину Младену Велимировићу, већ је приказиван  на фестивалима документарног филма и сведочи о херојству и страдању поручника Божидара Жугића и читавог народа.

X