ИЗЛОЖБА „СТАРО И НЕСТАЛО ВОЋЕ СРБИЈЕ“

У Галерији Музеја рудничко-таковског краја

Србија је изузетно богата великим бројем старих, аутохтоних сорти воћа најразноврснијих облика, боја, укуса и мириса, које су се гајиле на нашем подручју стотинама година уназад, а које данас нестају без повратка готово незабележене. Аутохтоне сорте воћа су непознатог порекла. Претпоставља се да су донете у некој од бројних миграција становништва током историје.  Многе сорте су се адаптирале на наше услове и стекле нове особине у односу на своје исходне сорте, а неке су остале и непромењене. Сматра се да су многе сорте воћа и настале на нашим просторима (нпр. шљива Црвена ранка, шљива Драгачевка, итд).
Већина воћних врста и сорти изложбе “Старо и нестало воће Србије” забележена је у околини Горњeг Милановца,  у нашем, рудничко-таковском крају.
Ова, необична и занимљива изложба Природњачког музеја из Београда, аутора спец. Александре Савић, вишег кустоса, биће отворена у Музеју рудничко-таковског краја, у уторак, 25. августа 2015. године у 19 сати и представиће на најбољи начин стару Србију и њена богатства.

М. Глишовић

X